Zondag konden we uitslapen, ontbijt was om 9 uur en de kerk hier begon om 11 uur, de kerk werd verbouwd, dus zaten we buiten. Lekker warm dus…. We hadden geluk want er was een Duitse predikant. We konden dus, als het geluid een beetje goed was, nog wel wat verstaan. Na de dienst kwamen we er nog achter dat er meer Nederlanders in de kerk zaten. Daar hebben we dus nog even mee gepraat.

’s Middags was er een zigeunerdienst, met z’n alle in het kleine zaaltje in het schoolgebouw. Dit was ook lekker warm dus. Gelukkig zongen we wel wat bekendere liedjes. Daarna zijn we in het zigeunerdorp geweest. We kregen te zien hoe zij woonden en hoe zij leefden. Dit was voor ons zeer indrukwekkend. De huizen waren niet afgemaakt. Mensen hebben het geld aan andere dingen uitgegeven. Ze leren niet hoe met geld om te gaan, dus het geld ging naar mobiels, grote tv’s, drugs, etc.

’s Avonds hebben we gebarbecued. Er werd vlees op een spies gehangen en deze werd op de barbecue gelegd. Daarna met z’n allen aan een grote tafel buiten lekker opgepeuzeld. Magduska, papa Beer en Piet aten gezellig met ons mee.

Vanochtend (maandag) was het tijd voor kinderwerk. Langzamerhand druppelden de kids binnen. Na een opening van Magduska zijn we begonnen met een bijbels verhaal. Leonie heeft het verhaal van Bartimeus verteld en Piet vertaalde dit voor ons. De jongens gingen het verhaal uitbeelden. Bart had de mooie rol van Bartimeus, hoe toepasselijk. Daarna gingen de kinderen in vier groepen uiteen. Wij zijn verdeeld over de groepen gaan zitten samen met hongaarse en volwassen zigeuners. Ieder kind ging zijn eigen masker maken. Deze mochten ze versieren met potloden, stiften en diamantjes. Na het uitknippen van de maskers werd er een elastiek aan vast gemaakt. De kids deden hem gelijk op en waren helemaal trots op hun werk. Ondertussen gingen Ton en Wouter verder met verven van de muur. De bogen werden om en om groen en geel. Ton was voor de gele bogen en Wouter voor de groene.

Als lunch kregen we, volgens Ton, ‘heerlijke’ vruchtensoep. Smaakte naar opgewarmte yoki met vruchten, hhmmmmmmmm…..
’s Middags zijn er nog een aantal mensen op kraambezoek bij Jutka geweest, leuk om haar ook nog even te zien. We hadden voor het kindje, genaamd Beatrice, een jurkje gekocht. De rest ging lekker chillen. De kids hadden bij sommigen aardig wat energie opgevroten. Toch is het wel heel gaaf om te zien hoe blij de kinderen waren met de maskers. Bijna iedereen had hem op en de kleintjes liepen zelfs naar huis met de maskers op.

 

Morgen hopen we weer fotos te kunnen uploaden…